Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. További információ
Menü

Itt a farsang, áll a bál!

Itt a farsang, áll a bál!

Január 6-a, Vízkereszt, a Karácsonyi ünnepkör végét és egyúttal a Farsangi időszak kezdetét jelenti, amihez számos népszokás, babona és hiedelem fűződik világszerte. A télbúcsúztatás ünnepe, a bálak és a mulatozás ideje, amikor minden háziasszony a tökéletes szalagos fánk receptjét vadássza és amikor néhány napra más bőrébe bújhatnak kicsik és nagyok egyaránt.

Legújabb blogbejegyzésünkben összegyűjtöttük a legérdekesebb tudnivalókat erről az ünnepről és persze szuper jelmezötletekkel is készültünk!!!!  wink

 

Farsangi fánk

Szalagos, kerek, kocka alakú, töltött, esetleg csörege? Lekvárral vagy csokiba mártva? A lényeg, hogy a farsangi fánk (szerencsére) elmaradhatatlan részét képezi ennek az időszaknak, ráadásul a régi időkben egyenesen varázserejűnek tartották.

 

 

Rendszerint bő zsírban sütötték ki, szimbolizálva ezzel a következő évi bőséges termést, a jólétet. Szokás volt az is, hogy a lányok fánkkal ajándékozták meg kiszemeltjüket, míg a szerelmespárok egy fánkot közösen elmajszolva erősítették meg kapcsolatukat.

 

 

A legtöbb házasság is ilyenkor köttetett, ugyanis a nagyböjt alatt tilos volt menyegzőt tartani.

 

 

Balázsolás

A balázsolás vagy más néven Balázs áldás a katolikus egyház áldását jelenti. Ilyenkor a szentmise végén a pap két keresztbe tett gyertyát tart a hívek álla alá, miközben megáldja őket. Mindez - ahogy az elnevezés is mutatja - február 3-án, Balázs napon történik.

 

 

Szent Balázs püspök volt, akit napjainkban is a torokbetegségek védőszentjeként tartanak számon és akinek különleges tetteket, csodálatos gyógyulásokat tulajdonítanak.

 

Húshagyó kedd

Ahogy a neve is utal rá, Húshagyó kedd az utolsó nap a 40 napig tartó nagyböjt előtt, amikor még szabad húsételeket fogyasztani. Korábban szokás volt ilyenkor bőséges, zsírban gazdag ételeket lakmározni és a kamrában lógó kolbászokat, szalonnát is fel kellett tálalni, egyfajta lezárásaként a farsangi időszaknak és egyúttal a télnek.

 

 

Hamvazószerda

Idén a farsangi időszak január 6-tól február 22-g tart. Míg a farsang kezdő napja minden évben január 6-ára esik, záró napja évről évre változik, hivatalosan Hamvazószerdáig, tehát a Húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig tart.

 

 

Hamvazószerda egy keresztény ünnep, amikor a pap az előző évben megszentelt barka hamujával rajzol keresztet a hívek homlokára és rendszerint ez idő tájt kerül sor a házszentelésekre is.  

 

„Farsang farka”

„Farsang farkának”, a Farsangvasárnaptól Húshagyó keddig tartó 3 napot nevezzük. Világszerte ilyenkor kerülnek megrendezésre a különböző karneválok ( pl. riói, velencei), álarcos felvonulások, amelyek közül hazánkban a mohácsi busójárás méltán a legnevezetesebb.

 

 

Ezeken a télűző/tavaszváró mulatságokon maskarába bújva, minél nagyobb zajt csapva igyekeznek elűzni az ártó szellemeket és természetesen a hideget.

 

Akár iskolai farsangra készültök, akár álarcosbálba vagytok hivatalosak, esetleg otthon csapnátok egy kis mulatságot, most adunk egy kis segítséget néhány mókás, akár házilag is könnyedén elkészíthető jelmezötlettel!!!!  wink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:

pinterest.com

pexels.com

carnival.com

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés